Wednesday, May 13, 2009

Congratulation DAD!!


Me & Dad

Tahniah setinggi tingginya kepada Bapa saya, Datuk Ewon Ebin yang juga Naib Presiden UPKO yang dilantik sebagai Menteri Kementerian Luar Bandar Yang baru menggantikan Datuk seri panglima Pairin Kitingan yang berpindah ke kementerian Infrastuktur. Seperti yang diumukan oleh Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman petang tadi, saya juga ingin mengucapkan Tahniah kepada Gundohing Donald Monjuntin yang dilantik Pembantu Menteri Kewangan yang baru. Ingin saya panjangkan ucapkan tahniah kepada YB DCM Baru Datuk Pang, yang melakukan impak yang besar dalam politik tanah air, hanya 2 tahun menjadi wakil rayat telah memegang jawatan Timbalan Ketua Menteri. Perjalanan politik datuk nampak cerah. Tahniah.

Datuk Jainab(UMNO) berpindah dari Pembantu Menteri Pembangunan Perindustrian ke Pembantu Menteri Pembangunan Sumber dan Kemajuan Teknologi Maklumat manakala Datuk SP Micheal Asang(PBS) yang sebelum ini memegang jawatan Pembantu Menteri Pembangunan Infrastruktur berpindah kejawatan baru sebagai Pembantu Menteri Pembangunan Perindustrian.

Saya berharap Tuhan akan memberi semangat dan kesihatan yang lebih baik kepada bapa saya untuk meneruskan tugas beliau dengan lebih baik kepada rakyat sebagai Menteri Kementerian Luar bandar SABAH yang baru. Congrats DAD!

Tuesday, May 12, 2009

MY 20th BIRTHDAY SURPRISE PARTY!!!!!

Me and Fay


Last Sunday on the 10th of May, I am officially 20 years old. Hehehe. My girlfriend and my best friends plan to make a Surprise Birthday Party for me, and it hass totally surprised me!! Damn!! I got PUNK!! HAHA.

I celebrated my birthday on the 9th of May with my family cause they can't celebrate wit me at my party the next day because of their work and comitment. My dad and eldest sister went to Sandakan the next day, my 2nd sister went to KL, so they can't celebrate my birthday together. I understand. My mum and dad brought me and my other 3 siblings and relatives to Promenade Hotel to have a wonderful dinner. Thanks Mum, Thanks Dad!

The whole story is like this:

Saya kol semua kawan kawan saya mau bawa celebrate la ni kunun, tau tau , semua unavailable, silakak dalam hati sa, Si Lionel bilang mau pg kc bersih kubur nenek dia, Si Manzo bilang Novuk, Si Fay gf kesayangan saya bilang malam la, mau hantar papa dia pg airport, hmmm.... Kol Stanley, kami pg lunch dia mau blanja kunun.. Then Ritcie sama Ashvin kol mau blanja sa makan di Sutera... Hehehe. While waiting Stanley di Vegas , sa pg main slot machine , kana 1,000.. Hehehe.. Sikit sikit.. Buli la orang bilang. =p Then Ritcie datang, tapi sa minta dia blanja lain kali, saya yang sudah betul kana blanja awal awal lagi.. HEHE.. INGAT AHH RITCH.. Hehe..

Then kawan kawan komulakan KK blanja sa makan di center jam 2pm.. Satu orang lagi itu saya jalan pg center... Pakai lagi kereta kakak sa, mati la ni kana marah besok dalam hati saya. While I'm walking di center, banyak betul member saya terjumpa, Si Jerry, Si Tom, Si Intan, Si Miachel, semua tanya saya satu orang ka? Mana cewek? ooooo saya cakap Solo sa, gf sibuk.. Hehehe.. And they wish me Happy Bday... Thankx guys...

Saya round round di CP, saya terjumpa Si Rajpal De Crazyy.... Di kadai rantai emas.. Soalan dia begitu, buat apa sini, beli rantai untuk gf? Saya jawab, saya beli rantai untuk saya la ba... Hahaha.. Trus dia malu.. Hehehe.. Then dia minta diri, dia mau pg secret receipe kunun, mau beli kek, terus saya meneruskan destenasi pusing2 CP satu orang di hari jadi saya.... Adeh... Trus sa pg Warisan Square, pusing pusing then pg Starbuck.. Punya mahal Rm13 minuman yang large... Damn.. Kira kira jam 6 sa balik rumah....

Stanley kol jam 7 mau bawa kc knal amoi kunun di Likas Square, tau tau dia bawa saya pg pusing2 Likas Square.. jam 7:30, dia bawa sa pg naik tingkat 15 condominium di Likas Square Condotel.. Then......TADAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Surprise !!!!!!!!! All my frens yg sy contact ckp nda buli la, ada hal, semua dalam itu apartment.. They rent the apartment for my Birthfday.... Executive Floor... RM 699 woooo per nite!! Crazyyy...

Tarkajut gila, bila sa nampak Redz, Mag, Manzo, Ginot di sana pintu teriak surprise.. Fay kluar kemudian, jump up to me and give a big hug saying "Surprise".. Hehehehe.. Anyway unexpected event la.. Hehe.. We karaoke all night long, we eat, we chit chat... We rock that night... We paly poker, blackjack, lap lap fu till the next day.. Its really fun..

Mag Redz, thanks for hanging up the banner.. Hehehehe.. Laki bini =p
Ginot and Manzo, thanks for the food mr chefs.. Hehehe.. Siok ba ada kawan chef, sadap 2 makanan diorg masak..
Rajpal, ko memang pandai cover la.. Bilang beli kek utk Mother's Day.. Tau tau sy punya birthday kek ah.. Anyway, Raj, Khaled thanks for the liquar, drinks and shisha... Hehehehe
Stanley, thanks for lieing to me all the night, mau bawa jumpa amoi kunun..
And to my GF Fay Fiona, who planned and make this surprise party succesful.. Thankss baby.. Love you.. She plan this for 2 weeks and she had to lie to me on my birtday just to make the sruprise party succesful.. Sengsara dia bilang mo tipu sy..

Thanks Debra Jane and Jashvir, Jin Nazrin, Barry, Julian, Heugo, Khaled for coming by to make the party even better that night.. Thank you and Love you all.. Hehehe


Ini gambar diorang bilang macam YB kc rasmi majlis makan bersama Rakyat, kurang asam kamu ...HEHE

Group photo sebelum potong kek..

My birthday cake.. Sadap Oo... Cappuccino Cheese Cake from Secret Recipe.. Hehehehehe..

Enjoying the food man... Sadap.... Spaghetti yang kana masak oleh 2 org kawan chef sy, Lionel Ginot sama Manzo..

Another Group photo....Cool..
Will upload some more soon....

Thank You Guys For the surprise party!!!!! And thanks to my little sweetheart for the awesome surprise party which only been planned by her 2 weeks before my birthday!!!!

FAY I Owe You!

Orang -Orang Kanan YB Yang Keparat !

saya secara peribadi memahami dan yakin bahawa semua wakil Rakyat yang kita panggil YB ini ada telinga, ada mata, ada Visi , Ada matlamat ingin membantu rakyat yang diwakili oleh mereka . mereka pasti ada rancangan yang terperinci di dalam pemikiran mereka untuk kawasan masing-masing.Kebanyakkan YB YB ini juga berasal dari keluarga susah pada masa lalu , jadi saya percaya mereka ini ada hasrat untuk membantu masyarakat dan penduduk di kawasan mereka


Yang saya pasti adaalah , YB tersebut akan didampingi oleh orang orang disekeliling beliau , apa lagi kalau YB ada jawantan seperti Menteri dan pembantu menteri .Tentu akan entitled jawatan Setiausaha Politik , Setiausaha Sulit , Setiausaha Akhbar, Pegawai Khas , Pegwai Perhubungan , Pemimpin kemajuan rakyat , Pemaju mukim dan macam macam lagi jawatan deperingkat tertinggi sampai ke peringkat terendah. yang mendatangkan marah dan kecewa ada segelintir mereka ini hanya pandai ambil kesempatan ,Orang bilang harapkan pagar, pagar makan tuan ,ada yang pentingkan poket sendiri , untung sendiri ,projek minta Yb , berlagak menggunakan nama YB, mandat di pergunnakan, penghormatan dimanipulasikan .Memberi laporan yang tidak betul kepada YB , Bilang ada masuk dan round kampung , maka duduk di kedai kopi sahaja atau pun bergiat menguat kan pengaruh masing masing untuk jadi calon Pilihanraya akan datang , sehingga YB-Yb itu tiada ruang untuk membantu yang lain.
Ini akan memjatuhkan Nama YB tersebut secara perlahan lahan , Ini pengalaman yang kita sendiri pernah lihat..
Ramai orang - orang kampung yang memerlukan terlah terlepas pandang oleh YB tersebut kerana orang orang mereka ini tidak prihatin dan tidak menjalankan tugas..

Ada yang mempergunakan kedudukan mereka sebagai orang Kanan YB untuk menjatuhkanan ahli politik yang lain , seperti rival mereka di kawasan masing masing .Ini bukan sahaja melemahkan stuktur kekuatan politik YB tersebut , ini juga akan membuat masalah rakyat terlepas pandang kerana :
POLITIK DIUTAMAKAN , RAKYAT DILUPAKAN , JAWATAN DIUTAMAKAN , Rakyat TERABAI !.

Ingat orang - orang kanan YB YB , Kamu tidak selama lama nya disitu , Cuba sumbangkan sesuatu yang bergguna ! bukan hanya untuk kepentingan Politik Masing Masing !

MB Nizar bakal berhadapan Usul Undi Tidak Percaya !

Mahkamah Tinggi di sini memutuskan yang Nizar adalah Menteri Besar Perak yang sah pada kira - kira jam 2.30 petang tadi .Beliau kelihatan begitu gembira dan diraikan oleh penyokong penyokong pakatan rakyat .

Keputusan Mahkamah Tinggi itu membuktikan keadilan masih hidup dalam sistem Undang Undang Negara , Satu cara sahaja untuk menukar menteri besar , Undi tidak percaya , Kita sedar bahawa Bekas Speaker Perak tidak meluluskan Usul undi tidak percaya terhadap Nizar sebelum ini .Ini bermakna Beliau masih Menteri besar yang sah Walaupun beliau sudah kehilangan majoriti seperti yang diakui beliau sendiri baru baru ini ..

6 langkah segera yang diambil beliau Setelah diistihar MB yang Sah Adalah :

-memecat Penasihat Undang-undang Negeri Perak, Datuk Ahmad Kamal Md Shahid berkuat kuasa serta merta.

- Pihaknya akan menghadap Sultan Perak, Sultan Azlan Shah bagi memaklumkan secara rasmi berhubung keputusan mahkamah yang diputuskan hari ini dan meminta restu baginda.

- Semua keputusan yang dibuat oleh Zambry sepanjang beliau menjawat jawatan Menteri Besar secara tidak sah akan dikaji semula dan tidak dianggap tidak sah sehingga notis seterusnya diberitahu kelak kecuali keputusan berhubung mengadakan sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) pada 7 Mei lalu.

- Meminta Zambry dan Exco-exco lain untuk mengosongkan jawatan mereka berkuat kuasa serta-merta berikutan keputusan mahkamah.

- Mesyuarat Exco akan diadakan dengan segera

- Pihaknya tetap berpegang bahawa DUN harus dibubarkan berdasarkan kepada usul yang diluluskan pada sidang DUN bawah pokok pada 3 Mac 2009.


Saya mencadangkan DUN perak dibubarkan dengan segera dan rakyat negeri Perak diberi mandat untuk memilih kerajaan pilihan mereka semula , tidak malu kah main belakang ? Sudah Anwar menunjukkan mainan kotor dengan rancangan 16 september, takkan BN pun mau ikut ? Ini orang bilang From Wrong to Wrong .

Nizar saya percaya akan berhadapan dengan Usul Undi tidak percaya dalam masa terdekat oleh wakil BN ..Apa apa pun beliau sudah kehilangan Majoriti Mudah Bila 3 wakil rayat PR mengistiharkan mereka BEBAS BN . BN 31 - PR 28 di PERAK
apa apa boleh terjadi Tunggu dan Lihat !!

Saya percaya rampasan kuasa BN kali ini adalah pencabulan Hak dan Mandat Rakyat di negeri Perak !