Tuesday, May 25, 2010

Hak Anak Rakyat Sabah telah dirampas!

Kita semua mesti akur bahawa kita sebagai rakyat Sabah perlu mendesak semua jawatan Ketua Jabatan Persekutuan d Sabah hendaklah dilantik dari kalangan Sabahan anak jati sabah
Selain itu saya berpendapat , kuasa melantik mereka harus diberi kepada anak jati sabah , termasuk seluruh kakitangan di bawahnya hendaklah diserah kepada Kerajaan Negeri Sabah melalui Suruhan Jaya Perkhidmatan Awam Negeri Sabah atau agensi selari denganya di sabah .Saya tidak berniat untuk membawa sentimen kenegerian disini tetapi sekadar menuntut hak yang sepatutnya kita dapat.

Kita mesti ingat bahawa konsep Sabah for Sabahan dalam erti lain Borneonisasi dalam perkhidmatan awam di sabah secara keseluruhannya harus dilaksana setulus tulusnya sebagaimana terkandung dalam Perjanjian Malaysia dimana penjanjian itu melibatkan (sabah + Sarawak+ semenanjung = Malaysia ) .Saya bukan bermaksud rakan dari Semanjung sana disekat dan dihalang untuk bertugas d sini. Cuma Kita Minta keutamaan mengisi jawatan perkhidamatan awan di sabah mesti mengutamakan orang Sabah terlebih dahulu. Pegawai-pegawai kanan pun ramai yang berasal dari Semenanjung walaupun ramai Pegawai dari Sabah yang layak tetapi Pegawai Semenanjung juga yang terpilih. Adakah mana-mana ahli politik pernah bersuara mengenai perkara ini? Sebabnya?,

Mungkin kita secara langsung kurang sedar betapa pentingnya peranan seseorang kakitangan kerajaan .Mereka adalah pelayan kehendak rakyat jelata , mereka la yang dikatakan sebagai pelaksana kehendak dan keperluan rakyat . Mengapa pentingnya sabahan untuk memegang jawatan tertinggi di dalam pentadbiran negeri , kerana mereka lebih faham tentang masalah yang dihadapi oleh orang mereka sendiri berbanding bukan orang asal . Macam mana seorang wakil rakyat YB membawa masalah rakyat di dalam pentadbiran kerajaaan , tetapi sistem perlaksanaan , dan orang orang di dalam sana tidak peka dengan keperluan , dari segi kelulusan ,mempercapatkan pemprosesan dan permohonan maka sia sialah usaha seseorang wakil rakyat itu .

Saya berasa sedih kerana isu-isu seperti Borneonisasi, bantahan terhadap penubuhan JPLB, JPPS, Sentimen Sabah untuk rakyat Sabah masih tidak difahami oleh orang kita , ada yang beranggapan ianya isu remeh temeh! Bangunla wahai anak anak sabah !