Wednesday, October 7, 2009

Shock Mid Term paper for me

Mmmmm , Kelmarin secara tiba tibanya Lecturer buat Shock Mid term Exam kepada semua pelajar bagi 2 subjek . =) Saya yang pada mulanya begitu happy mahu pergi Kelas berjumpa dengan sahabat handai , terdiam dan terpaku apabila paper diberikan , Satu jam 8.30 pagi - 10.30 pagi , satu lagi jam 12.30 petang sampai jam 2.30 petang. Apa lagi geng , berhempas pulas la perah otak jawab soalaan soaalan yang tidak faham .+)

The purpose saya tulis ini hanya ingin berterima kasih kepada hehehe.Geng geng karas yang bertungkus lumus membantu saya kelmarin. = ) tia pa , nanti sa belanja roti canai.=P

Orait people, God Bless =) Tommorow ada lagi cabaran ..=)

Monday, October 5, 2009

PTI Student Taking Over

Banyak sekolah sekolah di luar bandar yang masih tidak mempunyai kemudahan asas yang sepatutnya dirasai oleh mereka sebagai salah satu rakyat Malaysia. Tiada bekalan air bersih , tiada bekalan elektrik , keadaaan jalan raya yang begitu teruk ada kalanya kereta 4 wd juga tidak mampu untuk melaluinya , Ketiadaan jambatan gantung , atau jabatan gantung usang membahayakkan nyawa kanak kanak yang terpaksa menggunakan sampan kecil dan melintasi jabatan gantung usang untuk ke sekolah . saya katakan disini ini tidak adil sama sekali untuk anak anak malaysia yang sepatutnya berhak mendapat kemudahan asas seperti kawan kawan mereka yang lain di bandar .Sedangkan anak anak pendatang asing diberi layanan yang lebih baik di bandar just because they look bad in towns ....sighhh...
Persoalan saya pada kali ini ialah bagaimanakah kita ingin mengeluarkan beribu ribu malahan puluhan ribu anak anak pendatang tanpa izin ini daripada mendapat pendgajian di sekolah kerajaan dan mendapat bantuan penuh kerajaan seperti biasiswa , pinjaman dan macam macam lagi . Kita faham anak anak pendatang ini dibenarkan terus untuk belajar di sekolah sekolah kerajaan sehingga la status kerakyatan ibu bapa mereka dikenal pasti. Saya berfikir berapa lama yang diperlukan untuk proses mengenal pasti ? 2 tahun ? 5 tahun ? atau sehingga mereka habis belajar ?


Hal ini seumpamana memberi orang lain makanan tetapi tidak melihat kepada kemampuan sendiri .Bukan salah anak anak pendatang tapi salah sendiri, tidak mahu mengambil tindakkan awal , adakah adil anak anak pendatang diberi kemudahan seumpama itu , sedangkkan anak anak luar bandar sabah tidak pun mempunyai makan minum yang cukup .is this equally unfair ?Sabah negeri yang secara statistik nya merupakan salah satu negeri yang termiskin di malaysia walaupun mempunyai sumber alam yang begitu banyak tidak ternilai, memelanjakan RM 3 juta setahun untuk maintaning pusat penahanan sementara dan memberi makan pendatang tanpa izin .Rm 800 000 lagi dibelajakan untuk pemindahan mereka ke kem kem lain.Untuk masyarakat luar bandar jumlah itu bukan kecil, jika digunakkan untuk menaiktaraf kemudahan kemudahan kampung .


I have been in rural places such as kampung pendalaman di daerah Ranau , keningau telupid, kuamut , tenom , pensiangan even kampung ulu di bandar seperti penampang , ada kampung yang tidak mempunyai jalan penghunbung ke sana , jika sakit , untuk ke hospital adalah sesuatu yang mustahil. I know some still do not even have enough basic food like rice ,yet here we are talking about feeding other ? this country of ours will have to pay a heavy price for this.

When this kid completed form five and getting their SPM slip , its mean these kids are just Malaysians as you my friend.prehaps by now they could be hundreds if not thousands already graduate from local universiti such as UITM Mara and etc......Jangan heran , mereka akan menguasai Jkkk kampung , ada yang sudah menjadi Ketua kampung , Malah saya fihamkan ada yang sudah menjadi yang berhormat , ada yang berkerja dalam kerajaan dan memegang jawatan penting dalam kerjaaan, ada doktor ada peguam , ada pengusaha yang kaya raya . Mana orang kita ? jangan dianggap isu ini kecill , Ini akan memakan kita dimasa akan datang .

Kesian kan orang lain tapi orang sendiri terlepas pandang ....mmmmm =)

Sunday, October 4, 2009

Notis kepada Ahli-Ahli komulakan Upko Kota Kinabalu

Sabtu yang lalu saya telah menghadiri mesyuarat exco Komulakan upko pusat di Ibu pejabat upko di Penampang .Apa yang saya ingin sampaikan disini ialah Tarik Konvensyean komulakan upko Pusat telah ditunda daripada 17 oktober kepada 30-31 oktober. Hal ini kerana pada 17 haribulan banyak bahagian bahagian upko seluruh sabah yang menjalankan konvesyen bahagian ,masing masing , saya berharap semua ahli ahli pergerakkan upko kk dapat meluangkan masa bersama sama pada 30-31 ,

Saya juga ingin berterima kasih kepada ahli ahli komulakan upko yang sudi menaja dan memberi bantuan kewangan kepada pergerrakan ini untuk membantu pergerakkan ini melakukan aktivi aktiviti komulakan , berserta membantu kita untuk membiayi Iklan penuh di Buku iklan komulakan upko , saya setakat ini difaham bahagian kita mungkin tidak mampu untuk menyumbang atau memberi dana tahunan kepada komulakan .Jadi kita mesti bergerakkan dan mencari sumber kewangan sendiri. Saya sudah cuba bebrapa kali meminta bantuan tetapi ianya seperti masuk telinga kanan keluar telinga kiri , Sms juga tidak dibalas kalau cakap pasal wang dan meminta aktiviti kita diberi sedikit bantuan kewangan.

Namun halangan ini akan kita tempuh bersama sama , saya yakin kita akan mampu mengharunginya bersama , walaupun saya sedar ramai antara kita masih menuntut di Universit awan dan swasta , dan ada yang baru sahaja bekerja. Aramiti.


Sekian terima kasih .Ketua Komulakan Upko Kota Kinabalu
Oscar Donavan